increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

draseis

Τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στο νησί της Σκοπέλου είναι αμέτρητα:

Τον παραδοσιακό επίσημα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο οικισμό της Χώρας του νησιού με τις πολυάριθμες εκκλησίες του και τα υπέροχα εκκλησιαστικά μνημεία. Η περιήγηση στα πεντακάθαρα γραφικά σοκάκια της Χώρας αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Ακόμη στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, η παλιά Επισκοπή, το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική, το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί και η επίσκεψη στα εργαστήρια των παραδοσιακών καλλιτεχνών του νησιού, που δουλεύουν αιώνες τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο. Γεύσεις όπως η παραδοσιακή Σκοπελίτικη τυρόπιτα στους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού είναι γεύσεις μοναδικές.

Ακόμη, η βόλτα στα γραφικά σοκάκια του νησιού μπορεί να συνδυαστεί με τα ψώνια από τα όμορφα μαγαζιά παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και όχι μόνο· χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα, ρούχα αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

Ακόμη, οι επιλογές που αφορούν τη διασκέδαση είναι πράγματι ιδιαίτερες, καθώς πολλά από τα καφέ και τα μπαρ του νησιού έχουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα και χαρακτήρα.

Περιττό να πούμε επίσης, ότι στη Σκόπελο μπορεί να απολαύσει κανείς υπέροχο , και όχι ακριβό, φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού.
Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους υπόλοιπους γραφικούς οικισμούς του νησιού τη Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Έλιος.

Ακόμη, τα πολλά μοναστήρια του νησιού και ιδιαίτερα την Ευαγγελίστρια, το Σωτήρα, τη μονή του Προδρόμου την Παναγιά Ελιώτισσα, τον Άγ. Ταξιάρχη στο Βάτο, την Αγία Βαρβάρα.

Τα υπέροχα δάση της Σκοπέλου για περιπάτους, αλλά και οι ατελείωτες παραλίες, τόσο στη νότια, όσο και τη βόρεια πιο άγρια πλευρά του νησιού. Όσα δίνει απλόχερα το νησί της Σκοπέλου στον επισκέπτη είναι αυτά που γυρεύουμε...αυτά που τόσο περιμένουμε στην περίοδο των διακοπών.

Αν έχετε σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο, που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Λουτρακίου, θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, ίσως την ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο και βότσαλο στα 21 χλμ. από τη Σκόπελο, στις μικρούλες Αντρίνες με πρόσβαση από εύκολο μονοπάτι, στην Καστάνη, το Χόβολο δίπλα στο χωριό Έλιος, στο Λιμνονάρι, που πήρε αυτό τ’ όνομα απ’ τα ήρεμα νερά του, στον Στάφυλο, 4 χλμ. από τη Χώρα και στο Βελανιό, από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, που ενδείκνυται και για γυμνισμό. Στον Πάνορμο, με χοντρό βότσαλο στα 18 χλμ. από τη Χώρα, το μπάνιο κατά το σούρουπο είναι αξέχαστη εμπειρία, αφού λες πως κολυμπάς σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά κι ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Γλυφονέρι, Βελανιό, Περιβολιού, Μαρκ, Αρμενόπετρα, η μία καλύτερη από την άλλη, παραλίες που θα θυμάσαι για πάντα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η Σκόπελος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει πολύ όμορφες διαδρομές στην εξοχή και στα δάση του νησιού, τόσο από τη νότια πλευρά όσο και από τη βόρεια ,η οποία είναι πιο άγρια, αλλά ίσως και πιο εντυπωσιακή. Ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη μοναδική βιοποικιλότητα που υπάρχει στο νησί.

Η καταπράσινη Σκόπελος είναι κατάσπαρτη από ελαιώνες, πεύκα, πλατάνια, συκιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Τρεχούμενα νερά και ρεματιές δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τοπίο και ευχάριστη έκπληξη η συνάντηση με κοπάδια της περίφημης φυλής γίδα Σκοπέλου, μοναδική στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό καφεκόκκινο τρίχωμα.

Η Σκόπελος, τέλος, προσφέρει στον επισκέπτη μία ακόμη σπουδαία δυνατότητα. Μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τη γνωριμία του με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, την προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά, τη μεσογειακή φώκια.

Τα σκάφη ξεκινούν από το λιμάνι της Χώρας και πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες στις ακτές και στο Πατητήρι, στο λιμάνι της Αλοννήσου, στα νησάκια Κυρά-Παναγιά με το βυζαντινό μοναστήρι, στη Γιούρα, στην Ψαθούρα και στην Μπλε Σπηλιά της Αλοννήσου με τους σταλακτίτες.

Πηγή: skopelosweb.gr